Брент Уайтхед и Мат Лостро на футболния мач Тексас A&M срещу Алабама.

Мат Лострох

Хюстън – Когато Брент Уайтхед и Мат Лостро бяха второкурсници в Тексаския университет A&M, те решиха да влязат в бизнеса с копаене на биткойни в петролните полета на Източен Тексас. Годината беше 2019 и по онова време идеята петролни и газови компании да обединят усилията си с миньорите на биткойни се смяташе както за авангардна, така и за голямо табу.

Но Уайтхед, инженер, произхождащ от семейство с дълга история в производството на нефт и газ, и Лострох, специалност по финанси с мания за биткойни, пренебрегнаха скептиците и потопиха всички пари, които бяха спечелили от гимназиалните си концерти в тревата. грижи и озеленяване в Giga Energy Solutions, компания, която сече биткойни от блокиран природен газ.

Години наред петролните и газовите компании се борят с проблема какво да правят, когато случайно ударят образувание от природен газ, докато пробиват нефт. Докато петролът може лесно да бъде транспортиран с камиони до отдалечена дестинация, доставката на газ изисква тръбопровод. Ако сондажната площадка е в непосредствена близост до тръбопровода, те хвърлят газа и вземат парите, които купувачът от другия край е готов да плати този ден. Но ако е на 20 мили от тръбопровод, сондажите често го изгарят или изгарят. Ето защо обикновено ще видите пламъци, издигащи се от петролни находища.

Освен последиците за околната среда от факелния газ, сондажите на практика изгарят пари. За тези двама 23-годишни възпитаници на Аги това беше голям проблем с очевидно решение.

Giga поставя контейнер за доставка, пълен с хиляди биткойн копачи, върху нефтен кладенец, след което отклонява природния газ в генератори, които превръщат газа в електричество, което след това се използва за захранване на миньорите. Процесът намалява емисиите на CO2-еквивалент с около 63% в сравнение с продължаващото изгаряне на факела, според изследване на базираната в Денвър Crusoe Energy Systems.

„Като израснах, винаги съм виждал факли, просто бях в нефтената и газовата индустрия. Знаех колко е разточително“, каза Уайтхед пред CNBC в кулоарите на срещата на върха на North American Prospect Expo в Хюстън, водещо събитие за индустрията. “Това е нов начин не само за намаляване на емисиите, но и за монетизиране на газ.”

Уайтхед казва на CNBC, че са подписали сделки с повече от 20 нефтени и газови компании, четири от които са публично търгувани. Giga също така казва, че също водят преговори със суверенни фондове и те се разширяват бързо. 11-членният екип на Giga добавя още шест служители този месец.

Лострох и Уайтхед са част от нарастващото движение на хора, които залагат на потенциала за добив на биткойни за трансформиране на икономиката на енергийната индустрия.

„Те правят приходи на клиентите си чрез копаене на биткойни в заседнала енергия и едновременно с това решават екологичното предизвикателство със спален газ“, каза Лий Брачър, президент на Съвета за блокчейн в Тексас.

Ръководителите на Giga също са силно вярващи в силата на биткойн да създаде нов вид финансова свобода.

„Никой не го контролира и не е нужно да искате разрешение да го използвате“, каза Лостро. „Това наистина ме привлече към биткойн.“

Подобно е чувството и за Уайтхед, който казва на CNBC, че възгледите му за собствения суверенитет, неприкосновеността на личния живот и индивидуализма са част от това, което го изпрати в пословичната заешка дупка за биткойн.

„Не бях фокусиран толкова върху цената, колкото върху осиновяването. Мислех, че това е нещо страхотно за човечеството“, каза Уайтхед.

Магазин на Giga в Бомонт, Тексас

Мат Лострох

Нефтът и газът отговарят на биткойн

Можете да мислите за копаене на биткойни и като защитен слой за мрежата, и като метод, чрез който нови биткойни се въвеждат в обращение.

Устройството за копаене на биткойни стартира програма на компютър, за да се опита да реши пъзел, преди някой друг да го направи. Решаването на този пъзел е това, което завършва блок, процес, който едновременно създава нови биткойни и актуализира дигиталния регистър, като следи всички биткойн транзакции.

„Готиното при биткойн, което е недооценено от много скептици, е, че това е преносим пазар; можете да го донесете точно до източника на енергия“, каза Стив Барбър, основател на Upstream Data, канадска компания, която произвежда и доставя преносими минни решения за нефтени и газови съоръжения.

Влезте в бизнеса с петрол и газ, който често включва обекти в отдалечени части на Тексас, далеч от големи населени места.

По-често, отколкото не, ако газовият кладенец вече не е разположен близо до тръбопровод, той няма да бъде достатъчно голям, за да гарантира времето и разходите за изграждане на изцяло нова линия. И ако един сондаж не може веднага да намери начин да продаде запасите от природен газ, повечето го изхвърлят на място.

Един от методите е да се вентилира, което отделя метан директно във въздуха – лош избор за околната среда, тъй като е доказано, че парниковите му ефекти са много по-силни от въглеродния диоксид. По-екологичен вариант е да се запали, което означава действително запалване на газа.

Но факелите са само 75 до 90% ефективни, обясни Адам Ортолф, който ръководи развитието на бизнеса в САЩ за Upstream Data. „Дори и при факел, част от метана се изпуска, без да се изгаря“, каза той.

Това е моментът, когато копането на биткойни на място може да се окаже особено въздействащо.

Когато метанът се пусне в двигател или генератор, 100% от метана се изгаря и нищо от него не изтича или изпуска във въздуха, според Ортолф.

Магазин на Giga в Бомонт, Тексас

Мат Лострох

„Но никой няма да го пусне чрез генератор, освен ако не може да направи пари, защото генераторите струват пари за придобиване и поддръжка“, каза той. „Така че, освен ако не е икономически устойчив, производителите няма да изгарят вътрешно газа“.

Биткойн прави икономически устойчив за нефтените и газовите компании да изгарят своя метан, а не външно да го изгарят с факел, превръщайки заседналия газ в миналото.

Но Ортолф отне години, за да убеди хората, че паркирането на ремарке, пълно с ASIC на нефтено и газово находище, е умна и финансово стабилна идея.

„През 2018 г. се смях от стаята, когато заговорих за копаене на биткойни на факелен газ“, каза Ортолф. “Концепцията за пускане на въглеводороди на пазара без контрагент беше смешна.”

Бързо напред четири години и бизнесът в Upstream процъфтява. Сега работи със 140 биткойн мини в цяла Северна Америка.

„Това е най-добрият подарък, който петролната и газовата индустрия би могла да получи“, каза Ортолф. „Те оставяха много въглеводороди на масата, но сега те вече не са ограничени от географията да продават енергия.“

Междувременно миньорите на биткойн получават това, което искат най-много: евтино електричество.

„Нещото при петрола и газа е, че те са много разпределен и надежден източник на енергия и поради това, разпределената търговска точка и надеждното потребление на енергия като биткойн мина са доста подходящи“, каза Барбър. „Това всъщност е нещо като съвпадение, направено в рая.“

Игнориране на хейтърите

Лятото преди младата си година в колежа, Уайтхед косеше тревата на родителите си в югоизточния тексаски град Буна (население около 2000 души), когато получи съобщение от Лострох, тогава съученик и приятел. В него Лострох предложи да закупят мобилен контейнер за копаене на биткойни от Upstream Data и сами да го закачат към газов кладенец.

„Просто веднага спрях косачката, отидох право при баща ми и си казах: „Трябва да намеря факелен газ в момента“, каза Уайтхед.

Това беше естествена реакция за Уайтхед, който идва от дълга линия от „диви котки“, термин, използван за описване на онези, които се занимават с високорискови проучвателни сондажи.

„Наричам себе си дигитален ловец, защото сега това е тази следваща фаза на диво копаене – копаене на биткойни отива в сондажи за природен газ“, каза той.

Седмица след като Уайтхед получи текста, той и Лостро се качиха на самолет за Канада. Последва логистична акробатика, включително необходимостта да кара камион U-Haul три часа до съоръжението на Upstream в Калгари, тъй като нито един от тях не беше достатъчно възрастен, за да наеме кола, но двойката не беше поетапно.

Брент Уайтхед и Мат Лострох в първия блок, който построиха в източен Тексас.

Мат Лострох

Водещият инженер и основател на Upstream, Стив Барбър, казва за CNBC, че първоначално се е опитал да предупреди Lohstroh да не прави покупка, тъй като контейнерът все още се тества на място, но Lohstroh се е ангажирал да получи поръчка.

„Истински биткойнъри, тези двамата… те са спечелени,“ каза Барбър за съоснователите на Giga. “И двамата са това, което аз като канадец мисля за тексасците – предприемачески и здравословни. Просто страхотни пичове.”

След като съучениците от колежа разполагаха с необходимото физическо оборудване, те използваха връзка, която имаше някакъв факелен газ.

Оттам те удряха по тротоара, търсейки да развият бизнеса. На срещата на върха на NAPE през 2020 г. съоснователите на Giga казват, че са раздали около хиляда брошури, опитвайки се да продадат на хората идеята за монетизиране на блокирания газ.

„Много хора не знаеха за това. Повечето хора ни се смееха. Повечето хора казаха: „Това е най-глупавото нещо, което съм чувал“, каза Уайтхед. Други казаха, че е готино, но не смятаха, че ще работи, а след това имаше няколко, които казаха, че трябва да говорим с главния изпълнителен директор на компанията.

След това дойде пандемията.

„Covid удари и затвори света“, каза Уайтхед пред CNBC. Въпреки блокирането в цялата страна, Giga продължи да управлява 35 миньори на стартовата си площадка, но развитието на бизнеса на практика спря.

„Нямаше сцепление в пространството“, каза Лострох. “Биткойн беше на мечи пазар. Бяхме наоколо по срещи, опитвайки се да привлечем интерес за копаене на биткойни, и изобщо нямаше интерес.”

Giga разполага с единица в северен Тексас

Мат Лострох

Екипът прояви креативност, като проследи по-малки клиенти в северен и източен Тексас, които или “нарушават правилата”, или не могат да получат разрешителни и просто губят газта. Както го описва Уайтхед, тези по-малки компании често са били тези, които пренебрегват спазването на регулаторните изисквания.

„Успяхме да влезем и да кажем: „Хей, ти пламваш и не би трябвало да правиш неща, които са незаконни и имаш възможност тук, защото имаш затворен кладенец. Ние можем вземете цялата тази газ“, разказа Уайтхед.

Но истинският повратен момент за компанията настъпи през декември 2020 г., когато цената на биткойн надхвърли прага от 20 000 долара. Тогава някои от по-големите играчи в петролната и газовата индустрия започнаха да обръщат внимание и лидери от публично търгувани компании започнаха да се обръщат към тях за влизане в бизнес.

Giga също е карала компании да пристигат от чужбина, за да следят операциите си и да научат как работи процесът.

„Имахме хора от компании в Саудитска Арабия да идват на нашите сайтове в Източен Тексас. И знаете ли, те вероятно никога не са виждали дори бор преди, а ние ги извеждаме на барбекю и им показваме биткойн мина Те го обичат“, каза Уайтхед.

Гига мина в Тексас

Мат Лострох

Giga казва на CNBC, че приходите й са били над 4 милиона долара през 2021 г. и е на път да спечели повече от 20 милиона долара до края на 2022 г.

Уайтхед казва, че някои от техните минни сайтове са помогнали за съживяването на местната икономика, като създават работни места, като теренни техници и биткойн помпачи, които излизат да проверяват сайтовете. В малките общности, където са създали мина за биткойни, понякога те са най-големият източник на приходи.

„Район, който беше просто град-призрак, сега намери начини да вземе закъсаната им енергия, която губеха, и да си осигури приходи от нея и това ме вълнува, защото това е, което помага на общността като цяло“, каза Уайтхед.

Безброй биткойн копачи сега казват, че петролът и газът ще доминират в индустрията за добив на криптовалути през следващите десетилетия, което е добро за бизнес модела на Giga.

„Навън е лудост“, каза Барбър.

Но Лострох казва на CNBC, че следващият етап е самите производители на енергия да станат миньорите на биткойн.

„Мисля, че това е следващият голям преход, независимо дали това ще бъдат производители на електроенергия, производители на природен газ, нагоре, по средата, надолу по веригата. Мисля, че във всички сектори в индустриалното пространство те ще бъдат засегнати от копаене на биткойни, защото минното дело е вродено свързано с мощността и смисълът на енергията е да създава сила. И затова мисля, че ще видите много семантика и как те са взаимосвързани”, каза той.